Makarony Amore Pasta dostarczamy na terenie całej PolskiWideo
Czy wiesz, że nasze makarony dostarczymy do Ciebie zamrożone?Więcej
Aby zrealizować zamówienie skompletuj 6 dowolnych paczek makaronów
Makarony
Makaron długi czy makaron krótki? Makaron spaghetti, fettuccine, tagliatelle a może pappardelle? Dania z makaronem należą do coraz częściej spożywanych potraw w Polsce. Nie dziwi nas to. Przepisy na makarony to najlepszy i najszybszy sposób na pyszny i zdrowy obiad. W Amore Pasta do produkcji makaronów używamy 100% semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym a do jego wykonania używamy tradycyjnych matryc z brązu, dzięki czemu powierzchnia makaronu jest bardziej porowata i idealnie zatrzymuje sos.
Spór o to trwa od wielu lat. Pewne jest, że najstarszy makaron znaleziono w Chinach i ma około cztery tysiące lat i jest to najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie! Ówczesne makarony były robione z mąki ryżowej, sojowej, pszennej lub gryczanej. Trudno jest ustalić europejskie źródło pochodzenia makaronu, gdyż świeże ciasto gotowane w wodzie znane było w różnych kulturach na wielu kontynentach. Natomiast makaron z pszenicy durum zaczęli wyrabiać Włosi w XV wieku i to oni sprawili, że makaron zyskał popularność w całej Europie.
Jak powstał makaron?
Jest kilka legend na ten temat. Jedna z nich mówi, że makaron powstał przypadkiem na statku, gdy woda dostała się do mąki. Po jej usunięciu w ładowni statku pozostały kawałki, które po ugotowaniu nadawały się do jedzenia. W 1574 roku założono we Włoszech pierwszą Korporację Makaronową, która w 1577 roku wydała uchwałę o Regulacji Sztuki Mistrzów Makaronowych, dzięki której tradycja wyrobu makaronu stała się bardziej popularna. Od tego momentu znacznie rozwinęła się także technika obróbki ciasta i technologia narzędzi do tego potrzebnych. Pierwsza fabryka makaronu powstała w Wenecji w 1740 roku. Wraz z nią pojawiły się sklepy sprzedające różne rodzaje makaronów i tak powoli zaczęła się jego kariera, którą robi do dziś!
Cienkie makarony - spaghetti, tagliolini, tagliatelle – łączymy z lekkimi sosami, a gruby makaron – fettuccine , pappardelle – stosujemy do zawiesinowych, ciężkich sosów. PENNE doskonale komponuje się z pesto. CASARECCE jest idealny do lekkich sosów oraz dań warzywnych. SPAGHETTI słynne grube nitki są idealne do sosu bolognese, carbonara lub aglio e olio. TAGLIATELLE długie makaronowe wstążki – świetnie zgrają się z sosami, z mięsem, warzywami czy owocami morza – tu idealny będzie tagliatelle nero, z którym poczujesz prawdziwy smak morza, dzięki atramentowi z mątwy. PAPPARDELLE idealnie pasuje do dań z dzika czy zająca, a także do zup i serów. To, który makaron zestawisz z jakim sosem zależy tylko od Twojej fantazji!