Mają swój początek na Bliskim Wschodzie. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego. Podobno to rzymscy legioniści wracający z Bliskiego Wschodu przywieźli przepis na gnocchi, które wtedy były wyrabiane z mąki owsianej i jaj. Dopiero w XVI wieku, wraz z pojawieniem się w Europie ziemniaków, zaczęto ich używać do gnocchi. Z kolei w XIX w. Pellegrino Artusi, zwany „legendarnym gastronomem” stworzy przepis na ziemniaczane gnocchi, które my robimy najlepiej!
Gnoki czy gnocchi?
Gnoki, gnioczi, nioczczi czy nioki? A może po prostu obłędnie pyszne kluseczki? Słowo gnocchi wymawia się: ˈɲɔkki – njokki. W dosłownym tłumaczeniu gnocchi znaczy „grudy”.
Z jakim sosem podawać gnocchi?
Gnocchi idealnia smakują z sosem pomidorowym, grzybowym, a także pesto. Doskonale wzbogacą danie mięsne typu gulasz, a także świetnie się zgrają z sezonowymi warzywami z patelni! Masz gnocchi, masz pomysł!
Dania z gnocchi, z czym podawać puszyste włoskie kluseczki?
Gnocchi to niekończące się możliwości daniowe. Można je podawać jako pierwsze danie, jako dodatek do dań mięsnych, rybnych i warzywnych, a także do sałatek. Miękkie, puszyste, rozpływające się w ustach kluseczki idealnie smakują z roztopionym masełkiem i dodatkiem świeżych ziół lub czosnku. Perfekcyjnie komponują się również z różnymi serami typu parmezan czy gorgonzola.
Czy wiesz, że gnocchi doczekały się swojego święta we Włoszech?
Święto gnocchów we Włoszech obchodzone każdego 29 dnia miesiąca i równocześnie jest to święto szczęścia! Legenda głosi, że święto zostało ustanowione na pamiątkę św. Pantaleona, który wędrując po Włoszech prosił o jedzenie. Jedna z licznych i bardzo ubogich włoskich rodzin podzieliła się z nim posiłkiem, a dokładnie ziemniaczanymi kuleczkami. Kiedy św. Pantaleon opuścił ich dom, rodzina pod talerzem znalazła mnóstwo złotych monet.